2.1 De pup

Het is zover. Om welke reden dan ook hebt je een Bordercollie pup aangeschaft. Je hebt het hondje thuis en de vraag is nu natuurlijk hoe je hem het beste op kunt voeden om er later zo veel mogelijk plezier van te hebben.
Mijn uitgangspunt is dat je zoveel mogelijk aan moet sluiten bij de eigenschappen die de hond van nature al heeft. Van het begin af aan moet er zoveel mogelijk goed gaan en zo weinig mogelijk fout. Dat betekent dat op het moment dat je met je pup thuis komt je hebt besloten of:
  • De hond in huis opvoeden of
  • De hond niet in huis opvoeden.
Wat je ook kiest, bij een goede begeleiding krijg je uiteindelijk een even leuke hond. Het is belangrijk dat de keuze die je maakt een keus is die het beste bij jezelf past. Je moet er achter kunnen staan, want je mag gaandeweg niet gaan twijfelen aan jouw keus. Van een weifelende baas neemt een intelligente hond snel het initiatief over. Wat je bij je overwegingen kunt betrekken is, dat als je de pup in huis opvoedt het moeilijker voor de hond is om later buiten te moeten blijven. Omgekeerd is het gemakkelijker. Voedt je de pup niet in huis op, maar kom je later tot de conclusie dat je hem toch als metgezel in huis wenst, dan is dat voor de hond wel acceptabel.